Koiran hoito ja ravinto


 

 
Koiran kuten muidenkin ihmisen vastuulla olevien eläinten hoidossa ravinnolla on suuri merkitys. Koira on aikojen saatossa suden sukua olevista koiraeäimistä kesyyntynyt pääasiallinen lihansyöjä, jonka ruoansulatusjärjestelmäkin viittaa liharuokaan. Hampaat ovat erikoistuneet paloitteluun ja repimiseen mutta ei kasvissyöjien tapaan jauhamiseen. Ruoansulatuskanava on melko lyhyt ja tilavuudeltaan pieni, joka viittaa melko helposti sulavaan ja korkeaenergiseen ravintoon. Laadukasta koiranruokaa voi tilata netistä helposti, lisää aiheesta www.petholic.net/koiranruokaa-netista/.

Ensimmäisinä elinviikkoina pienelle pennulle parasta ravintoa on emän maito, jota se voi nauttia aina 6-8 viikon ajan. Jotkut pennut ovat kiinnostuneet kiinteämmästä ravinnosta jo noin 1 kk:n ikäisinä. Ensimmäiset kiinteät ruoat ovat annokseltaan pieniä, kosteita ja pehmeitä sekä helposti sulavia. Tässä vaiheessa ruokintakertoja voi olla 4-5 päivässä. Pennun kasvaessa sen aktiivisuus lisääntyy ja energian tarve kasvaa nopeasti. Runsaan puolen vuoden ikäinen touhukas kasvava pentu voi syödä jopa kahden aikuisen koiran annosmäärän. Koiran vanhetessa voi ruokintakertoja harventaa niin, että vanhalle koiralle riittää yksi kerta päivässä.
 
Koiran elämässä ruuan lisäksi oleellinen asia on koiran hoito ja virikkeistäminen. Aina joskus tulee tarvetta löytää koiralle hoitopaikka ja silloin hyvä vaihtoehto saattaa olla laadukas häkitön koirahoitola, kuten www.heliroivas.fi/koirahoitola/.

Hyvässä koiranruoassa on 20%-30% kuiva-ainepitoisuudesta eläinvalkuaista eli lihaa, kalaa tai munia. Myös rasvaa pitää olla melko paljon. Esimerkiksi aktiivisen metsästys- tai rekikoiran ruoan kuiva-aineesta voi jopa 30% olla sesonkiaikana rasvaa. Kotona viihtyvä lemmikkikoirakin tarvitsee hieman rasvaa mutta liikarasva lihottaa ja voi aiheuttaa monia sairauksia.

Koiran elimistö pystyy kyllä hieman hyödyntymäänn hiilihydraatteja. Kypsiä kasviksia, riisiä ja muita viljatuotteita voi olla mukana ruokavaliossa mutta ne eivät saa olla pääosassa. Monet edulliset valmisruoat sisältävät runsaasti juuri hiilihydraatteja.

Muutamat ruoka-aineet ovat koiralle vahingollisia tai jopa myrkyllisiä. Muun muassa seuraavia aineita tai tuotteita ei pitäisi koiralle lainkaan tarjota. Makeista ihmisen herkuista kiellettyjen listalla ovat suklaa, ksylitoli ja pullataikina. Kasviksista ainakin sipuli, valkosipuli, viinirypäleet, rusinat, Macadamia-pähkinät, raaka juures, maissintähkä ja hedelmien siemenet ovat osoittautuneet haitallisiksi koirille. Myöskään mitään homeista ruokaa ei saa antaa.

Monet koiraihmiset haluavat itse valmistaa koiralle hyvää ja monipuolista kotiruokaa kunnon raaka-aineista. Se on toki mahdollista mutta melko työlästä ja edellyttää vähintäänkin perehtymistä kivennäis- ja lisäaineiden sekä vitamiinien riittävään saantiin. Pelkillä ihmisruoan tähteillä ei ainakaan kasvava pentu pärjää. Myös raakaravinnolle löytyy omat kannattajansa. Tällöin lihaisat luut muodostavat jauhettujen kasvikunnan tuotteiden kanssa ravinnon perustan. Valtaosa koirista elää nykyään valmisruoilla. Valittavissa on kuivamuonaa, säilykkeitä, pakasteita, koiranmakkaroita, sisäelimiä ja eineksiä. Laatu- ja hintatasossa on suurta vaihtelua.
      
           
           
           
           
 
Copyright © 2008-2016 Bertil Huef | bhuef@bhuef.org